Kombi Çeşitleri, Özellikleri ve Çalışma Prensipleri

22.07.2018
293
Kombi Çeşitleri, Özellikleri ve Çalışma Prensipleri

Kombiler gelişen teknoloji ve kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda değişik özellik ve donanıma sahip olarak üretilmektedir. Piyasada birçok sınıfa ayrılmıştır. Bunlardan en çok bilineni bacalı, hermetik ve yoğuşmalı kombidir. Bunların haricinde ateşleme şekline göre (pilot alevli, elektronik ateşlemeli) ve kapasitelerine göre satılmaktadır.

Bacalı Kombiler

Bacalı kombilerde yanma odası cihazın bulunduğu ortama açıktır ve yanma sırasında cihaz, ortamın havasını kullanır. Bacalı kombiler banyoya, yatak odalarına, açık balkonlara, apartman boşluğu gibi ortamlara ve hacmi 8 m3 ‘ten az olan yerlere monte edilemez. Bacalı kombilerde yanma sonucu oluşan atık gazları mevcut baca aracılığıyla dışarıya atılır. Hava girişi ve bacası şartnamelere uygun olmayan yerlerde bu tip cihazların kullanılması can güvenliği açısından tehlikeli olduğundan Gaz Şirketi tarafından gaz açma onayı verilmemektedir. Kullanım mahallinde net kesit alanı en az 100 cm² olan menfez kullanımı zorunludur.

Bacalı Kombi Çalışma Prensibi

Bacalı şeklinde tabir edilen kombiler yanma sonucu ortaya çıkan atık gazları binada bulunan kagir veya paslanmaz sacdan bacaya atan cihazlardır. Yanma için gerekli taze havayı ise bulunduğu ortamdan alarak yanmayı gerçekleştirir. Bu tip kombilerin bulunduğu ortamın taze hava girişini sağlamak amacıyla mutlaka dış havaya açılan bir havalandırma menfezi konulmalıdır.

Baca Fanlı Kombiler
Bacanın yetersiz olduğu durumlarda bu tip cihazlar kullanılabilir. Yanmış gazlar bir baca fanı ve baca gazı borusu ile pencere veya atmosfere açık duvardan dışarı atılır. Bacalı kombilerin montaj mahalleri ile ilgili kısıtlamalar bu cihazlar için de aynen geçerlidir.

Baca Fanlı Kombi Çalışma Prensibi

Fanlı bacalı şeklinde tabir edilen kombiler yanma sonucu ortaya çıkan atık gazları bir fan aracılığıyla binada bulunan kagir veya paslanmaz sacdan bacayı kullanmayıp kendilerine has özel baca vasıtasıyla bina duvarı yada penceresinden dışarıya atan cihazlardır. Yanma için gerekli taze havayı ise bulunduğu ortamdan alarak yanmayı gerçekleştirir. Bu tip kombilerin bulunduğu ortamın taze hava girişini sağlamak amacıyla mutlaka dış havaya açılan bir havalandırma menfezi konulmalıdır. Genellikle baca çekişinin yeterli olmadığı ortamlarda bu tür kombiler kullanılmaktadır.

Ayrıca Bakınız.  Hitachi RAR-35Z Isıtma Soğutma

Hermetik Kombiler

Hermetik kombilerde bacaya gerek yoktur. Ortamın havasını kullanmadığı için kısıtlama getirmeden kullanılırlar. Yanma için gerekli havayı bir fan vasıtasıyla ve özel iç içe geçen iki borudan oluşan hava akım borusu sayesinde dışarıdan alırlar. Hermetik kombiler mutlaka dış duvara veya dış duvara yakın bir yere monte edilmeli ve hava akım borusu atmosfere açık olmalıdır. Apartman aydınlıklarına bağlanmamalıdır.

Denge Bacalı (Hermetik) Kombi Çalışma Prensibi

Denge (hermetik ) bacalı şeklinde tabir edilen kombiler yanma sonucu ortaya çıkan atık gazları bir fan aracılığıyla dış ortama atar. Yanma için gerekli taze havayı ise dış ortamdan alarak yanmayı gerçekleştirir. İç içe iki borudan oluşan bir baca borusu vardır. İç kısımdan yanma için gerekli olan temiz havayı alırken dış kısımdaki ikinci boru içinden de atık gazları dışarı atar. Bulunduğu ortamla hava alışverişi olmadığı için bacalı kombilerde olduğu gibi temiz hava için havalandırma zorunluluğu yoktur. Özellikle baca ve havalandırma problemi olan ortamlar için ideal olarak kullanılabilmektedir.

Duvar Tipi Yoğuşmalı Kombiler

Gerek cihaz fiyatlarının yüksek olması, gerekse düşük sıcaklıkta çalışmasından dolayı daha fazla radyatör maliyeti getirdiğinden yoğuşmalı sistemlerde ilk yatırım maliyeti yüksektir. Yoğuşmalı kazanlarda olduğu gibi bu cihazlar da duman gazı içerisindeki su buharını yoğuşturarak ve baca gazı sıcaklığını düşürerek ilave enerji kazanırlar. Böylece daha az enerji tüketimi ile işletme maliyeti düşer.

Duvar Tipi Yoğuşmalı Kombi Çalışma Prensibi

Yoğuşmalı Kombi, hermetik kombi ailesinin bir üyesidir. “Yoğuşma” terimi kombide buharın yoğuşmasını ifade eder. Gaz hâlindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hâle dönüşmesi olayına Yoğuşma denir. Yoğuşmalı Kombi ile ilgili en büyük yanlış anlaşılma yoğuşmalı kombinin gazı iki defa yaktığının sanılmasıdır. Oysa kombiden çıkan su buharının eşanjörün etrafında döndürülmesiyle içindeki enerji alınır ve su hâline gelen buhar dışarı atılır. Baca gazı sıcaklıkları klasik kombilerde 200–250ºC iken bu değer yoğuşmalı kombilerde 50-60ºC civarındadır ve kazanç buradan elde edilmektedir. Baca gazları içerisindeki su buharı 54ºC’de yoğuşmaya başlar. Bu da dönüş su sıcaklığının düşük olası gerektiği anlamına gelir.

Ayrıca Bakınız.  Daikin G-EMURA-SHIRA Serisi Isıtma Soğutma

Bu durumda yoğuşmalı kombi yüksek verimde kullanılacak ve klasik kombilere oranla %15- 20 daha fazla yakıt tasarrufu sağlanacaktır. Daire yalıtımının çok iyi olması ve bulunan radyatör kapasitesinin de uygun olması gerekmekte aksi takdirde istenilen yoğuşma sağlanamayacak ve klasik kombi gibi çalışacaktır. Normal kombilerin verimleri %80 ile %92 arasında değişirken yoğuşmalı kombiler, %105 ile %109 arasında değişen verimlerle çalışırlar. Bu yüzden tercih edilirler. Yoğuşan suyun mutlaka drenaj hattı ile uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu su asidik özelliğe sahiptir. Tahliye bağlantısı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi veya lavabonun atık su hattına uygun bir şekilde irtibatlandırılmalıdır.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Klima Arızaları