Duvar Tipi Klima Nasıl Temizlenir?

14.07.2018
134
Duvar Tipi Klima Nasıl Temizlenir?

Bu günlerde her ev bir tür klimaya, genellikle  split klimaya, ihtiyaç duyar. Bu sistem o kadar kompakt, o kadar etkili ve o kadar düşük maliyetli ki çoğu yeni evler önceden bu tür klimayı kuruyorlar.

Fakat bu aletler küçük, bu yüzden bunları temizlemek göz korkutucu bir görev olabilir. Dahası, bunları profesyonel olarak temizletmek gereksiz derecede masraflı olabilir. Yıllık olarak bunları temizletmek size yeni bir sistem fiyatının %25-%35 ‘i kadarına mal olabilir. Bu yüzden her kim klima ünitesini temizlemek ve klimanızın yeni bir klimanın eski gücüne kavuşmasını istiyorsa burada kendinizin yapabileceği talimatlar var.

ADIMLAR

1)Klima yıkama poşeti alın. Bunlar internette mevcuttur ve siz  klimayı temizlerken boşa giden suları toplamak için özel olarak dizayn edilmişlerdir.

2) İyi bir serpantin temizleyicisi alın. Köpüklü serpantin temizleyicilerden sakının çünkü her yer dağınık ve köpük olabilir. Ayrıca köpük spreyler serpantinlere ya da rotor fan kanatlarına tamamen nüfuz etmeyebilirler. Bu yüzden sıvı çözeltili spreyleri tercih edin.
Yeni klimalara zarar vereceğinden, organik maddelere saldırmaya yönelik dizayn edilen sert kimyasal temizleyiciler almadığınızdan emin olun. Yeni split klimalar, genellikle mavi renkli hidrofilik katmanla (klima akışı gücünü artırmak için kondansasyonun serpantilerinin üzerinden kolayca akmasını sağlayan) kaplı soğutma serpantileri ile gelir.

3)Klima yıkama poşetini split klima ünitesinin(vantilatörlü konvektör denir) etrafına, duvarın üzerine yerleştirin. Bu yöntem sizi profesyonellerin yaptığı gibi sistemi parçalara ayırmanızı gerektirmez.

4) Kimyasal çözeltiyi serpantinin üzerine spreylemeye başlayın. Direk olarak serpantine ve soğutma kanadının yüzeyine aynı anda spreyleyecek açıdan spreylemeye çalışın. Çözeltinin serpantinlerin derinlemesine ulaştığından emin olun. Püskürtme başlığı kanatlara en yakın şekilde koymak iyi bir yöntemdir.

5)Klima akışının arkasında saklanmış rotatif kanadı spreyleyin. İyi bir sonuç elde etmek için basınçlı ilaçlama pompalarındaki gibi uzaklara erişen uç kullanmanız gerekecektir. Bütün kanatların temizleme çözeltisi ile kaplandığından emin olun.

6)Temizleme çözeltisinin işlemesi için 10 ila 20 dakika bekleyin. Sonra serpantin ve rotatif kanadı su spreyiyle durulayın ve bütün pislik ve kirliliklerin klima temizleme poşetinin içine aktığı görün. Not: serpantindeki bazı sular klima su borusu ile dışarı atılacaktır.

7) Vantilatörlü konvektörü aşağı doğru silin. Klimayı açın ve temizleme poşetinin önünü, bütün durulama suyunun poşete akmasına izin verecek şekilde kaldırın. Bütün kirlilik ve pisliklerin klimanızdan çıkmasının görüntüsüyle kendinizi tatmin edin!

İPUCULARI

Eğer klimanın ön kapağını nasıl kaldıracağınızı biliyorsanız, serpantinleri daha derinlemesine temizleyebilirsiniz.
Eğer spreyiniz çok güçlüyse, spreyi alttan üçüncü pervaneye odakladığınız sürece sadece basınç tek başına kanatların çürümesine yol açar.
Kullanılmış bir fırça size serpantindeki ve diğer her yerdeki, özellikle hava akışının çıkışına yakın yerler, inatçı lekeleri ovma ve çıkarmakta çok yardımcı olabilir.
Rotatif kanadı döndürerek uzun başlıklı uç veya bir diş fırçasıyla temizleyin ki bütün kanatlara ulaşabilsin.
Soğutma kanatlarını fırçalarken nazik olun ve çok fazla baskı yapmamaya çalısın. Çok fazlı baskı altında kolayla bükülüp göçebilirler.
Başlamadan önce kirin yıkama poşetine akmasına izin vermek için klima ünitenizdeki boşaltma tapasını damlama tavasından çekebilirsiniz. Bu fazla kirliliklerin su borusundan çıkmasını engelleyecektir.
Su borusunun tıkanmasından sakınmak için, su borusuna biraz serpantin temizleme çözeltisini spreyleyin. Daha sonra su borusundan aşağı durulayın. Eğer su borusunun diğer ucuna yetişebiliyorsanız ıslak temizlik robotuyla temizleyebilirsiniz. Bu yöntem özellikle damlayan bir klimanız varsa yapılmalıdır.

UYARILAR
İşlemlere başlamadan önce, kompresör dahil klima ünitesini kontrol eden ana güç panelini kapatın.
Elektroniklerin yanındaki sağ kısma herhangi bir çözelti sıkmaktan sakının.
Çoğu serpantin temizleyiciler kimyasal çözeltilerini serpantin üzerinde bırakarak ve kondansasyonun temizleyip durulamasına izin vermelerini tavsiye ediyor. Fakat kendinizin bu durulamayı yapmanız daha tercih edilir, çünkü durulama işlemi tonlarca saklanan kirlilikleri çıkarmanızı sağlar. Ayrıca, kirlilikleri serpantinde bırakmak, organik doğal maddeler olsalar da bizim solunum sistemimize zarar veren UOB ler’ in (uçucu organik bileşiklere) üremesine sebep olacaktır. Temizlik kimyasalların konsantrasyonuna uzun süreli maruz kalma tavsiye edilmez.

  • Hava Filtresinin Bakımı
Ayrıca Bakınız.  Olefini E4-07 Klima Kumandası Nasıl Kullanılır?

Hava filtresi ön panel üzerindeki yuvaya yerleştirilmiştir.  Panelin altındaki tutamaktan aşağı doğru çekildiğinde rahatlıkla çıkabilir. (bkz: resim 1)

Temizlendikten sonra aynı şekilde yerine takılır. Temizlikten başka bakıma ihtiyaç göstermez.  Filtre 15 günde bir temizlenmelidir. Filtre temizlenmediği taktirde hava sirkülasyonu engelleneceğinden evaporatör yüzeyi karlaşır ve soğutma verimi düşer.   Klima bakımı nasıl yapılır?

  • Hava Filtresinin Temizlenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar ( Kullanıcı )
  1. Musluk altına tutularak yıkanır.
  2. Elektrik süpürgesiyle temizlenebilir.
  3. Sıcak su ile yıkamak gerekirse su sıcaklığı 50 °C üzerine çıkarılmamalıdır.
  4. Çitilenmemelidir.
  5. Güneşte kurutulmamalıdır.
  6. Asılarak kurutulmamalıdır.
  7. Klima kesinlikle filtresiz çalıştırılmamalıdır.
  • Peryodik Bakımda Yapılması Gerekenler ( Yetkili Servis )
  1. Evaparatör ve kondaserin özel ısı eşanjör deterjanı ve basınçlı hava veya su ile temizliği.
  2. R-22 gazının yüksek ve alçak basınç değerinin kontrolü.
  3. Elektrik tesisatı, V otamat, Voltaj – akım değerlerinin kontrolü.
  4. Tüm soket bağlantılarının kontrolü.
  5. Drenaj tavası ve hattının temizliği.
  6. Tüm fan pervanelerinin temizliği.
  7. Duyu ile ses kontrolü.
  8. Estetik görüntü kontrolü.
  9. Eksik gaz şarjı.
  • Klima bakımı nasıl yapılmalıdır? ( Yetkili Servis )
  • İç ünite (evaporatör) kimyasal ilaçlarla yıkanmalıdır
  • İç ünite fan kanatçıkları mutlaka çok iyi şekilde temizlenmelidir.
  • İç ünite filtresi çok iyi temizlenmelidir.
  • Gaz ölçümleri yapılmalı, eksik gaz miktarı ilave edilmelidir.
  • Elektronik kartın tozları temizlenmelidir.
  • Elektrik kablo bağlantı uçları kontrol edilmelidir.
  • Dış ünite (kondanser) kimyasal ilaçlarla yıkanmalıdır.
  • Drenaj tavası ve borusu temizlenmelidir.
  • Dış ünite de alçak ve yüksek basınç kontrolu yapılmalıdır.
  • Bakır boru bağlantıları ve izolasyonu kontrol edilmelidir.


YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Klima Arızaları