Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?

24.07.2018
166
Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?

İç ünite filtreleri (anti bakteriyel varsa karbon veya plazma filtrede) temizlenmelidir. Filtreler cihazın kullanıldığı yere göre 15 gün veya ayda bir kesinlikle temizlenmeli sezonluk bakımda filtre grubunun temizleme işi yapılmalıdır. Filtre temizlik işine başlamadan önce kesinlikle cihazın sigorta bağlantısını kesiniz, filtreler temizlenirken herhangi bir kimyasal madde tuz ruhu, tiner, benzin gibi temizlik maddesi kullanmayınız.

Filtre temizlik yöntemi çıkarılan filtrelerin elektrik süpürgesiyle tozunu temizleyerek temiz suyla yıkanıp gölgede kurutulması sağlanır. Diğer bir yöntem ise üretici firmanın cihaz kullanım kılavuzunda göstermiş olduğu kimyasal maddelerle ve temizleyicilerle temizlemek. Klima cihazlarının filtre temizlenmesi en çok cihazdan çıkarılan filtrelerin elektrik süpürgesiyle tozunun temizlenerek temiz suda durulanıp kurutma işlemidir.

Hava temizleme filtresinin temizlenmesi işleminden sonra cihazda bulunan diğer filtre plazma filtresi markalara göre klimada bulunan filtre şekilleri de değişmek de (fotokatalist filtre, opsiyon aktif karbon filtresi) çıkarılan filtrenin temizleme işlemi aşağıdaki gibi yapılır.

Filtre Değişiminde Dikkat Edilecek Hususlar

  • Filtre temizlerken önce klimayı kapatınız ve elektrik fişini çekiniz.
  • Filtrenin değişimi sırasında cihazdan çıkarırken filtrenin tırnaklarının kırılmamasına dikkat ediniz.
  • Filtrenin klimadan çıkartırken ve temizlenmesinde filtreye zarar verecek aletlerle çıkarma işlemi yapmayınız, temizleme esnasında kimyasal maddeler (deterjan, sabun) kullanmayınız.
  • Cihazın filtre değiştirme veya temizleme süresi cihazın kullanım yerine göre değişik zamanlar içerebilir. Filtrelerin ömrü ortamdaki sigara dumanına, oda büyüklüğüne ve çalışma süresine bağlı olarak değişir.
  • Hava filtreleri her ay elektrik süpürgesiyle ya da akan su altında tutarak temizlenmelidir. Opsiyonel aktif karbon filtresinin ömrü iki yıldır, elektrostatik filtrenin iki üç ay kadardır. Bu filtrenin kullanıldıktan sonra atılması gerekir.
  • Klima filtresinin değişiminden sonra klima uzun bir süre kullanılmayacaksa, iç bölümlerinin kuruması için yalnızca “FAN” modunda iki saat çalıştırınız.
  • Cihaza hava filtresi takmadan çalıştırıldığında cihazın iç kısımlarında kir ve toz birikeceğinden arızaya neden olabilir. Bundan dolayı filtresiz cihaz çalıştırmayınız.
Ayrıca Bakınız.  Alarko Carrier Split Klima Kumandası Nasıl Kullanılır?

Filtre Kullanımının Sağladığı Faydalar

  • Klimanızda filtre kullanmanız cihaz içersine toz ve kirli havanın girmesini engelleyecektir.
  • Cihaz üzerinde filtrenin olması cihazın ömrünü uzatacaktır.
  • Klimanızda filtre kullanılmasıyla cihazın konfor şartlarını daha rahat yakalaya bilecektir.
  • Filtre ile birlikte soğutma ve ısıtma işlemleri cihazın sorunsuz bir şekilde yapacaktır.
  • Filtrenin cihaz üzerinde olması zararlı maddelerin fan ve evaporotöre gelmesini engelleyerek, sağlığa zararlı maddelerin daha rahat temizlenmesini  sağlayacaktır.
  • Filtrenin cihaz üzerende olması klimadan gelebilecek koku, bakteri, soğutma ve ısıtmada verimsizlik gibi sebeplerin giderilmesi filtrenin temizlenmesi ile de daha çabuk giderilecektir.


YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Klima Arızaları