Hava Filtresi Çeşitleri Nelerdir?

14.03.2021
222
Hava Filtresi Çeşitleri Nelerdir?

Klima çözümleri sitemizde siz değerli okurlarımız için Hava Filtresi Çeşitleri Nelerdir? konusuyla alakalı bir yazı hazırlamaya çalıştık. Hava Filtresi Çeşitleri Nelerdir? başlıklı yazımız umarım işinize yarar.

Hava Filtresi Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde kaç çeşit hava filtresi var ve bu filtrelerin temel özellikleri nelerdir? Aşağıdaki paylaşımımızda bu husustaki tüm detaylar yazmaktadır.

Hava Filtresi Çeşitleri Nelerdir?

  1. Panel Tip Filtreler

Bu tür filtreler kaba liflerden yapılmıştır. Ayrıca yüksek boşluk oranına sahiptir. Düşük maliyettedir. Lakin yüksek hava hızında düşük performansları ile bilinir. Genelde yüksek verimli filtrelerden önce ön filtre olarak kullanılmaktadır. Filtrelime ortamı genelde taneciklerin yapılmasını kolay hale getirmek adına yağ gibi viskoz maddeyle kaplıdır. Bunlar da kendi aralarında yapışkan madde kaplı tip ve kuru tip olarak 2 bölüme ayrılmaktadır.

  1. Filtre Elemanı Tazelenebilir Tip Filtreler

Yani filtre elemanı geliştirilen filtrelerdir. Filtrenin uzun çalışma ömrüne sahip olması yönünden istenildiğinde kullanılmaktadır. Çok az bakım gerektirmektedir. Filtre elyafı bir yolu üstüne sarılı biçimdedir. Basınç düşümü, fark basınç şalteri üzerindeki önceden ayarlı olan değere gelirse rulo otomatik olarak döner bunun bunun yanında hava yeni açılmış olan temiz filtre elyafından geçmeye başlar.

  1. Filtre Elemanı Değişebilir Tip Paket Filtreler
  • Torbalı Filtreler

Mekanik olarak sağlam bunun bunun yanında kuvvetli filtrelerdir. Yüksek kaliteye sahip sentetik filtrelime ortamından yapılmıştır. Yüksek toz tutma bunun bunun yanında hava temizleme kapasitesi gerektiren her tür uygulamalarda yüksek performans göstermektedir ve genelde de bu özellikleri ile ünlüdür.

Ayrıca bu tür filtreler müthiş bir aşınma dayanımına sahip olmaktadır. %100 e varan bağıl nem, yüksek debi bunun bunun yanında ağır toz yükü koşullarda iyi bir performans sergilemektedir. Piyasaya çıktığından beri; gıda işleme, otomotiv sanayilerinde ve konfor gibi çok büyük başarılara imzasını atmıştır.

  • Hepa Filtreler
Ayrıca Bakınız.  Klima Kumanda İşaretleri

Genelde hijyenik ortamlar için kullanılmaktadır. Yüksek verime sahiptir. Kullanım alanları içinde genelde; elektronik ve kimya endüstrisi bunun bunun yanında ameliyathaneler başta gelmektedir. Yüzey hızının özelliği olan, dirençli tasarımları sebebiyle müthiş bir hava temizleme verimindedir. Yüksek kalite içeren MDF hücre çeperleri geçirimsiz bir yapı sağlamaktadır. Bu filtreler EN 1822’ye göre H13 ve H14 sınıfına sahiptir.

  • Turbo Kompresör ve Gaz Filtreleri

Enerji verimi genelde çeşitli iletişim koşullarında yüksek verimli hava filtrelemesini sağlamak adına kullanılmaktadır. Filtre değişimi sırasında uzun sürelerin geçmesinin gerektiği hallerde, bu filtrenin yüksek toz tutma kapasitesi, diğer döner makine bariyer filtrelerininkinden daha uzun filtre hizmet ömrü sağlamaktadır.

Ana sorun düşük işletme basıncı olursa eğer bu filtreler çok daha düşük bir ortalama basınç düşüşüyle çalışır. Düşük işletim basıncı düşüşü, kullanıcı yönünden yakıtta tasarruf demektir. Hava debisinin değişime uğradığı uygulamalarda, bu filtreler yine de yüksek toz tutma kapasitesi ve yüksek verim sağlar. Ayrıca 4250 m³/saate varan hava debilerini işleme özelliğine sahiptir.

  • Kompakt Tip Filtreler

Bu tür filtreler; ticari ve sınai HVAC tesislerinde kullanılmaktadır. Hafif filtreler ailesindendir. EN779 sınıflandırmasının F6-F9 aralığında bulunmaktadır. Bu tür filtreler; rijit (katı) tasarımları bunun bunun yanında termoplastik seperatörleri olan kıvrımlı ortam paketleri ile, değişken hava hacmine sahip sistemlerde kullanılmaktadır. Yinelenen fan durumlarına, yüksek bağıl neme bunun bunun yanında kesintili olarak suya maruz kaldıklarında talep edilen hava değerini sağlayabilme özelliğindedir.

Bu tür filtrelerin bilinen diğer özellikleri de şu biçimde sıralanabilir:

  • Hem hafiftir hem de monte edilmesi basittir.
  • Sınıflandırma aralıkları; F6, F7 ve F9 şeklindedir.
  • Zor çalışma şartlarında bile müthiş sonuç verebilmektedir.
  • Yüksek toz tutma kapasitesi bulunmaktadır.
  • Yüksek debi 5000 m³/saate kadardır.
Ayrıca Bakınız.  YX1F Isıtma Soğutma
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Klima Arızaları