Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır

04.08.2018
152
Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır

Klima sistemi elemanlarının aracın servis kataloğunda belirtilen kilometre veya yılı doldurmalarıyla ve çeşitli nedenlerden dolayı bakım ve kontrolleri, sistemin verimli çalışması açısından önemlidir.  Araç klima sisteminin genel olarak kontrolleri ve bakımında aşağıdaki işlemler yapılmaktadır;

  • Klima sistemi performans testleri,
  • Soğutucu akışkan kaçak testi,
  • Soğutucu akışkan seviye kontrolü,
  • Soğutucu akışkan değişimi.

Bunun yanında bu testlerde ve kontrollerde çıkan sonuçlara göre sistem açılıp tüm soğutucu akışkan devre elemanlarının kontrolleri ve bakımı yapılmalıdır.

Klima sisteminde en sık yapılan kontrol ve bakım, filtre kontrolü ve değişimidir.

Partikül (Polen) Filtresinin Kontrolü ve Değişimi

Filtrenin tıkanması klima devresinin verimini düşürür. İki tip filtre vardır, birinci tip filtre araç içine giren toz ve polenin yaklaşık olarak %90‟ını tutar. Fiber esaslı partikül filtresi toz ve polenleri tutmak için elektrostatik özelliğe sahiptir. Tek kullanımlık olup gözenekleri toz, pislik dolduğunda içinden geçen havayı süzemez duruma geldiğinde değiştirilmelidir. Genelde polen filtreleri araçlarda iç kabinde torpido gözünün altında yer almaktadır.

İkinci tip filtreler ise aktif karbon içerir ve kokuları da temizler. Bu partikül ve koku filtresinde egzoz gazlarının kokularını ve yanma tortularını çeken aktif karbon vardır. Temizlenir tip polen filtrelerinin, Türkiye’de kullanımı çok yaygın değildir. Kirlendiğinde sökülüp, yıkanıp tekrar kullanılabilir.

Temizleme esnasında üzerinde biriken toz, sinek ve böcek ölüleri, yağ birikintileri, havadaki asit parçacıkları sıcaklıkla birleştiğinde insan sağlığını olumsuz yönde etkiler ve solunum sistemine zarar verir. Alerjik hastalıklara yakalanılmasına neden olur. Bilinenin aksine araçlarda klima sistemi olmasa dahi polen filtresi olması gerekir ve sürekli kontrol edilip değiştirilmelidir.

Polen filtresi değiştirme süresi mümkün olduğunca sıklıkla yapılmalıdır. Bu konuda değişik görüşler olmasına rağmen yılda en az bir kere filtre değiştirilmelidir. Değiştirme süresinin kısalması, aracın gezindiği bölgelerin aşırı tozlu olması durumunda daha da sık olmalıdır. Polen filtresi tıkandığında kabin içine giren temiz hava hissedilir derecede düşecektir. Ayrıca hızlıca camların buğulanması polen filtresinin tıkalı olduğunu göstermektedir.

Ayrıca Bakınız.  Klima Gürültülü Çalışma Sebepleri

Klima Sisteminin Verimliliğinin Kontrolü

Bu kontrole klimanın randıman testi veya performansının kontrolü de denilmektedir. Araç klima sisteminin verimli olarak çalışıp çalışmadığını öğrenebilmek için verim testi yapılır. Klimanın soğutma performansı için, havalandırma çıkışındaki sıcaklık ölçülür ve ölçülen değer dış hava sıcaklığı 20 C olduğunda havalandırma çıkışındaki sıcaklık yaklaşık olarak 10 C’nin altına inmelidir. Ölçüm dijital veya analog termometrelerle yapılabilir.

Klima Sisteminin Fiziki Kontrolleri

Fiziki kontrol, klima sisteminin farklı noktalarına dokunarak sıcaklık durumunun normal çalışma sıcaklık durumu ile karşılaştırılmasıdır. Sıcaklık durumu klima soğutma devresinin her elemanının giriş ve çıkışında kontrol edilir.

Klima Gazı Seviyesinin Kontrolü

Klima çalışırken soğutma gazının seviyesini (basıncını) kontrol etmek, arızalı bölgeyi ya da arızanın nedeninin belirlenmesini sağlar. İki şekilde klima gazı seviye kontrolü yapılabilir.

Gözlem Camından Gaz Seviyesinin Kontrolü: Nem tutucu filtrenin üzerinde içerideki gazın durumunu izlenebilmesi için bir gözlem camı bulunur. Bu gözlem camındaki gazın görünümüne göre gazın seviyesi ve içerisindeki yağın yeterliliği hakkında bilgi edinilebilir. Gözlem camında baloncuk olmamalıdır. Kompresör giriş ve çıkış boruları arasında sıcaklık farkı olmalıdır. Klima kapatılınca kısa bir süre baloncuk oluşup sonra gözlem camı berraklaşmalıdır.

Eğer gözlem camından çok fazla baloncuk geçtiği görülüyorsa sistemde yeterince gaz yoktur, bu nedenle gerekli seviyeye kadar sisteme gaz eklenmelidir. Bu anda, gaz kaçağı olmadığından emin olmak için yağ lekelerini de kontrol etmek gerekir. Eğer gözlem camından kondansör su dökülerek soğutulduğunda bile baloncuk görülmüyorsa, sistemde aşırı soğutma gazı bulunmaktadır. Bu durumda sistemden gerekli miktarda gaz boşaltılmalıdır.

Manometre ile Gaz Seviyesinin Kontrolü:Klima test cihazı manometre hortumları klima sistemine yüksek basınç ve alçak basınç uçlarından bağlanır ve devre tarafındaki musluklar açılır. Manometrelerden devrelerin basınçları okunur ve katalog değerleri ile karşılaştırılır. Ölçüm değerlerinin sonuçlarına göre değerler yorumlanır.

Ayrıca Bakınız.  Hava Perdesi Nedir, Nasıl Çalışır?
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Klima Arızaları