Klima Çarpması Nedir, Nasıl Geçer?

14.07.2018
145
Klima Çarpması Nedir, Nasıl Geçer?

Yaz aylarının her geçen sene bir öncekinden sıcak ve bunaltıcı geçmesi klimalara olan taleplerin gün geçtikçe artmasına sebep oldu.. Klima kullanma konusunda pek iyi olmayanlarımız klimanın derecesini düşük tutup aşırı soğuğa maruz kalabiliyorlar.. Bu da klima çarpması dediğimiz bir tür soğuk algınlığına neden oluyor.. Şiddetli baş ağrısı ve boğaz yanması gibi etkileri olan klima çarpmasından nasıl kurtulursunuz, tedavisi nedir?

Klimanın yaratabileceği bu riskleri azaltmak için vücudun direncini artırmak önemlidir. Bu bakımdan antioksidan etkili bitkisel çaylardan yararlanılmalıdır. En kuvvetli antioksidan etkili çayların başında “yeşil çay” geliyor. Ancak yeşil çayın yaz aylarında Japonya, Çin gibi çok sıcak ve nemli iklimlerde yaşayan toplumlar gibi “soğuk çay” halinde tüketilmesi daha yararlı olacaktır.
Yeşil çayın içerisine demlerken zencefil katılması etkisini daha da kuvvetlendirir. Bu şekilde hazırlanan çayı istenen koyuluğu sağlayıncaya kadar 5-10 dakika demledikten sonra soğutup buzdolabında gün içerisinde susadıkça tüketebilirsiniz. İstenirse bardağın içerisine limon dilimi ve taze nane yaprakları ilave edilebilir.
Kuvvetli antioksidan etkisinin yanı sıra vücuttaki ödemi atması, kan dolaşımını hızlandırması, enerji vermesi, spazmları gidermesi, yağlı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırması ve enfeksiyon etkenlerine karşı koruma sağlaması kişilerin sıcak yaz günlerinde kendisini daha iyi hissetmesini sağlayabilecektir. Ancak zencefil miktarının fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Fazlası hem fazlaca terlemeye yol açabilir hem de yüksek tansiyon, şeker hastaları, safra ve böbrek hastalarında hastaların kullandığı ilaçlar ile etkileşebilir.

Klima çarpması sonucu oluşan rahatsızlıkların başında kramp gelmektedir.

Eğer hasta klima karşısında uzun zaman sabit kalıyor ise daha çok kol ve bacak kaslarında kramplar oluşmaktadır. Örneğin bilgisayar başında veya sabit bir şekilde direksiyon tutmaktan bu tip rahatsızlıklar olabilir.

Bu kasılmaların geçmesi için kramp giren kasın tersi yönünde çalıştırılması gerekmektedir. Bu tedavi şekli her bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Örneğin kramp ayakta kramp oluşmuşsa genellikle ayak bileğini tabandan yukarı doğru çektiğimiz ve bir dakika kadar beklediğimiz zaman ya da en basit önlemle hasta yürüdüğü zaman kramp azaltılabilir. Fakat kramp ellerde, kollarda olduğu zaman hangi kasta problem olmuşsa onun ters yönde germe hareketleri yapmamız gerekiyor. O bölgeyi bu sayede ısıtmamız gerekiyor. Belki de krampdan sonra kalacak olan ve laktik asit birikiminden oluşabilecek ağrı için masaj yapmak, ılık duş yapmak veya sıcak paketler uygulamak gerekebilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Klima Arızaları